כתר לשיניים: אילו סוגים קיימים ומתי אני צריך אותו?
טיפול באמצעות כתרים לשיניים מוכרים לכולנו ופופולריים בקרב רבים מאיתנו. למעשה, כתרים לשיניים מכתרים את השן ומחליפים את כותרת השן הפגועה. טיפולי כתרים לשיניים יכולים להתבצע בלסת התחתונה או העליונה, ובשיניים קדמיות או בשיניים אחוריות. הכתרים הם יחידה מלאכותית שמטרתם לתקן את התפקוד של השן הפגועה כתוצאה מחבלה או ריקבון ולהקנות לחלל הפה של המטופל נוחות ומראה אסתטי. על פי רוב הכתר הוא השלב האחרון בטיפול הכולל של שן הרוסה ורקובה, לאחר שבוצע בה טיפול שורש והתקנת מבנה.
כתר דנטלי הוא מכסה דמוי שן המהווה תחליף מלאכותי לכותרת השן הטבעית. הכתר המלאכותי משקם את מראה השן הן מבחינת המראה האסתטי שלה והן מבחינת פונקציית הלעיסה. את הכתר מדביקים על מבנה השן והוא מכסה את כל חלקיה הנראים לעין ועד לקו החניכיים. השימוש בכתרי שיניים מיועד למספר מצבים ובעיקר לשמירה על מבנה השן שנותר.
המטרה של כתר לשיניים היא לשמש שכבת מגן חזקה לשן שעברה טיפול נרחב וזקוקה לחיזוק מעבר לחומר מילוי. הכתר "מולבש" על השן כפי שהיא או לאחר שחזור באמצעות יתד ומבנה. הכתר שומר על השלמות של השן, מגן מפני חדירה של חיידקים לעומק השן וכמובן תומך במראה אסתטי ונאה במיוחד אם מדובר בכתר איכותי. המטרה העיקרית של כתר לשיניים היא להגן על שן שעברה טראומה כמו שבר, אובדן של חלק מהשן עקב עששת או לאחר טיפול שורש.
התקנת הכתר היא הליך די פשוט, שמגיע ברוב המקרים לאחר טיפול שורש שנחשב מורכב יותר ובו מנקים את השן מעששת ומסירים חלקים ממנה. גם בטיפול להתקנת הכתר, ככל הנראה יהיה צורך להקטין עוד יותר את השן המשוחזרת מכל הממדים כדי להתאים אותה לקליטה מיטבית של הכתר ולהשתלבות נכונה יותר שלה עם השיניים הסמוכות.
כתר לשיניים כל הסוגים
כתר יצוק
עשוי מתכת. לרוב מתכות כמו טיטניום, זהב, פלטינה ופלדיום. הן לא צפויות להחליד בעתיד. הכתר היצוק הוא ללא ציפוי חרסינה. הוא בעצם עונה על כל הצרכים התפקודיים. פקטור אחד מאוד חשוב הוא שכתר יצוק נראה לא אסתטי. מהסיבה הזו, כתר יצוק מתאים לשיניים אחוריות בלבד.
כתר חרסינה מאוחה למתכת
כתרי חרסינה מאוחים למתכת הם ככל הנראה הנפוצים ביותר בשימוש בשל מחירם הסביר והאיכות הטובה שלהם. שילוב של תרכובת מתכתית חזקה וציפוי חרסינה המותך מעליה. כתר הוא למעשה כיפה העוטפת שן שנהרסה ונותנת לה חוזק ויופי. כתר החרסינה המאוחה למתכת נותן מענה אסתטי לכל מיקום בפה. חסרונו הוא בכך שעלולה להיווצר הילה אפורה-כחולה בין שולי הכתר לחניכיים.
כתר קפטק או גלוונו
מכיל אחוז גבוה של זהב, אשר מגרה פחות את החניכיים ומאפשר התאמה טובה יותר של שולי הכתר לשן. זוהי אלטרנטיבה אסתטית טובה לשיניים קדמיות שבעבר היוותה פתרון אסתטי ראוי. כיום כתרי הזירקוניום הם האלטרנטיבה האסתטית הטובה ביותר.
כתר חרסינה
עשוי מחרסינה בלבד ללא מתכות כלל ולכן מעניק תוצאה אסתטית ברמה גבוהה מאד במיוחד בשיקום שיניים קדמיות. החיסרון הוא שנדרשת הכנה אגרסיבית מידי של השן (השחזה) ומיומנות גבוהה מאד מצד הרופא וטכנאי השיניים. החרסינה היא חומר עמיד בגוון לבן המשמש מזה עשורים ברפואת השיניים. בחרסינה משתמשים הן ככתרים לשיקום שיניים והן לציפוי שיניים מטעמים אסתטיים בלבד. היתרונות של החרסינה הם אסתטיות גבוהה ומחיר סביר מאוד. ניתן ליצור כתר מחרסינה מלאה או לצרף כתר חרסינה לבסיס מתכת או חומר אחר. כתר חסינה מלאה עשוי כולו מחרסינה ואינו מכיל מתכות. רופא מיומן צריך להרכיב אותו, כיוון שהוא רגיש יותר מכתרי המתכת. כתר חרסינה נחשב לכתר האסתטי ביותר מבין סוגי הכתרים וזאת מכיוון שהצבע והשקיפות שלו דומים לאלו של השיניים.
לכתבה המלאה על כתרי חרסינה לחצו כאן.
כתר זירקוניה
זירקוניה היא חומר טבעי שדומה למתכת בחוזקו אך אינו מכיל מתכת. ברפואת שיניים זירקוניה משמשת כתחליף טבעי למתכת, והיא מגיעה בצבעים שקוף או לב. לייצור כתרים וגשרים בשיניים בעלי מראה אסתטי יותר, לרוב משתמשים בזירקוניה. כתרי הזירקוניה לא מחייבים בסיס מתכת כדי שיהיו מספיק חזקים לעמוד בכוחות עצמם בפה.
כתר הזירקוניה בעצם נחשב לכתר היוקרתי ביותר ולאלטרנטיבה האסתטית הטובה ביותר. כתרי זירקוניה בנויים מחומר דמוי יהלום מלאכותי וללא מתכת כלל. היתרונות שלו רבים. הזירקוניום אינו מגרה את החניכיים ומתאים מבחינה ביולוגית באופן מושלם. הוא גם נחשב לחומר חזק ועמיד לאורך שנים. הוא מאפשר תוצאה אסתטית מצוינת, בכך שניתן להתאים במדויק את צבע הכתרים לצבע המקורי של השיניים הסמוכות; עד כדי כך שלא ניתן לזהות בין שן טבעית לכתר זירקוניה. בנוסף, כתרי זירקוניה נעשים בחריטה תלת ממדית (כתרים דיגיטליים), כך שמתאפשר ייצור מהיר, רמת דיוק גבוהה והתאמה אופטימלית לחניכיים.
כתר EMAX
עשוי מחרסינה שעברה תהליך של דחיסה ועיבוד בתנאי לחץ גבוהים. מתקבל חומר חזק, בעל עמידות גבוהה ואסתטיקה ייחודית. בעיקר בשיניים הקדמיות מקובל לבצע כתר מסוג זה; בשל עלותו הגבוהה בהשוואה לכתרים אחרים. גם, כמובן, בשל רמת המיומנות הגבוהה הנדרשת מצד רופא השיניים והטכנאי במעבדה. כתר ה- EMAX עשוי מחרסינה דחוסה בשילוב אחוז גבוה של זכוכית. הדחיסה של החרסינה נעשית בטכנולוגיה חדשנית היוצרת כתר עמיד מאוד במגוון גוונים אפשריים. כתרי האימקס נחשבים לאיכותיים, חזקים ומתאימים לשימוש גם בשיניים קדמיות. הכתר אינו כולל מתכת כלל ואין סיכון של יצירת פס אפרפר בבסיס השן לאורך השנים.
מתי צריך כתר לשיניים?
כתרי לשיניים לרוב נדרש לצורך שיקום של שיניים שנחלשו. לרוב הסיבה היא עקב עששת נרחבת או לאחר טיפול שורש. במקרים בהם קיימת נסיגת חניכיים, שן שבורה או שינוי אסתטי כלשהו. ייתכנו מצבים של סתימה שנשברה או שן שנשברה. יכול להיות שהשן נפגעה מעששת חמורה ולאחר טיפולים רבים היא כבר לא נראית טוב. בכל מצב כזה יש צורך בכתר לשיניים.
במרבית המקרים, כשכותרת השן נפגעת מעששת או מחבלה ומעונינים לשחזר אותה, מבצעים טיפול שורש, מבנה וכתר. הכתר הוא טיפול שמטרתו כיסוי של כותרת השן למטרות של פיזור כוחות הלעיסה על השן ומניעת סדיקתה וגם כמובן לצורך אסתטי.
כל רופא שיניים יבהיר בפני מטופליו כי יש צורך בכתר לאחר טיפול שורש. שרבים לא לגמרי מבינים מדוע זה כל כך חשוב ולרוב גם פשוט בוחרים לדלג על העניין כדי לחסוך מעט כסף. השאלה היא האם חייבים כתר לאחר טיפול שורש או שמדובר באופציה שנתונה לשיקולנו? אם אתם רוצים להשתמש בשן גם לאחר טיפול שורש ואם אתם רוצים להימנע מבעיות עתידיות בשן, אז אתם חייבים לעשות כתר לאחר טיפול שורש. אם אתם מוכנים לוותר על השן לגמרי ולא אכפת לכם מדי שנה שנתיים לסבול מכאבי שיניים ולהגיע לטיפולים בדלקות שיניים ובסדקים בשן, אז אתם לא חייבים. אבל אל תשכחו את ההיבט האסתטי. כולנו היינו רוצים חיוך יפה מלא שיניים בריאות. כתר לשיניים יכול להיות פתרון מעולה לכל אחת מהבעיות שציינו.
צריכים לעבור טיפול שורש וחוששים? או שלא בטוחים אם אתם צריכים אחד אבל כל הסימנים מצביעים על כך?
אז איך תהליך הרכבת כתר לשיניים עובד?
הנחת כתרים לשיניים מתבצעת במרפאת השיניים בתנאים סטריליים על ידי רופא שיניים. לעיתים תהליך הטיפול מתמשך ליותר מפגישה אחת ואף מספר פגישות במרפאה. המטופל מקבל זריקת הרדמה מקומית לאזור המבוקש, בדומה לטיפול שיניים רגיל. השלב הראשון בטיפול, כולל את פתיחת זגוגית השן והוצאת העששת שהצטברה בשן ובסביבתה על ידי כלים מיוחדים. הרופא קודח בשן על מנת לשנות את צורתה באופן שיוכל לקלוט את מבנה הכתר במידה התואמת ביותר. לרוב, בפגישה השנייה כבר ישנה צורה התחלתית של מבנה קיים, והרופא מבצע בו שינויים לפי הצורך.
לעיתים נדרשת לקיחת מטבעים חוזרת. במהלך הרכבת המבנה על השן, לעיתים נדרש לבצע חיתוך והחדרת חוטים בחניכיים הסובבות את השן, על מנת לפנות יותר רקמה להנחת המבנה מצידי השן. לקיחת המידות ורישומי הסגר של המטופל יכולים להילקח בצורה דיגיטלית על ידי שימוש בסורק אופטי. הוא מעתיק את צורת השן ובכך חוסך אי נוחות וזמן טיפול. במקרים מסוימים נדרשת גם הארכת כותרת של השן או קידוח בשן המקבילה מלמעלה או מלמטה. זאת כדי לעזור לסגירת טובה מספיק של הלסתות; מבלי שהמבנה החדש יפריע או יגרום לאי נוחות. בסיום הטיפול הרופא ידביק באמצעות חומר מצמיד כתר זמני על גבי השן. זה נותן לשן מראה טבעי לכל דבר; כשהיא בעצם עשוייה מחומר פלסטי.