בריאות השיניים ותפקוד השיניים והלסת הינו חלק חשוב מאוד בחיים, ויחד עם זאת, בעקבות מחלות, תאונות או אפילו בשל גנטיקה וגיל, אנחנו עלולים לאבד שיניים. שיניים תותבות באות להחליף את השיניים החסרות. קיימים שלושה סוגים עיקריים: קבועות, זמניות ונשלפות. לא תמיד ניתן לבצע שתלים וכתרים, ולא תמיד יש יכולת כלכלית לכך. לעיתים התותבת היא זמנית, עד לסיום ההשתלות והרכבת השיניים החדשות. כדאי לדעת שגם אם השן התותבת היא הברירה היחידה האפשרית כרגע, אפשר לעיתים לבצע מספר מצומצם של שתלים עם מחברים מיוחדים שאליהם תתחבר התותבת. פתרון זה נותן שן תותבת נוחה יותר מאשר שן תותבת רגילה, ותוכלו ללעוס ולדבר יותר בקלות. תותבת יציבה תורמת לא רק לאיכות חיים ונוחות יותר, אלא גם תעזור לשמור על חניכיים ועצם בריאות יותר.
שיניים תותבות משמשות את בני האדם כבר מהמאה הראשונה לספירה, אז השתמשו בשיניים שנפלו לבני אדם ולבעלי חיים כדי לשחזר שיניים חשובות ולאפשר תפקוד מלא, או לפחות חלקי. במאה ה-18 החל השימוש בחרסינה כחומר העיקרי ליצירת תותבות, וממשיכים להשתמש בה עד היום. שיניים אלה מאפשרות לשחזר שיניים שנפלו ולהמשיך לתפקד כאילו השיניים שנמצאות בפה הן אלה הטבעיות.
האופציה של שיניים תותבות יכולה לחסוך אי נעימות רבה. היא פתרון קל ונוח למחסור בשיניים. בזכות התקדמות רפואת השיניים בישראל ובעולם, כיום מציעות מרפאות השיניים את הטיפול הזה כמעט לכל המטופלים. גם ילדים, בני נוער ומבוגרים. כמובן שהמבנה ואיכות השיניים התותבות משתנה בין מטופל למטופל. אבל, מהות הטיפול ניתנת לביצוע אצל כל מטופל באשר הוא.
ההסתגלות לנוכחות שלהן שונה מאדם לאדם. יש אנשים שמסתגלים מידית ויש אנשים שחווים בהתחלה תחושה של גועל ומחנק. ההסתגלות לאכילה עם שיניים תותבות היא מאוד קשה ומורכבת. לעיתים יש להיעזר בקלינאית תקשורת ובדיאטנית על מנת להקל על ההסתגלות.
מי צריך שיניים תותבות?
שיניים תותבות מיועדות למצב בו מאבדים את השיניים הטבעיות מסיבות שונות. למשל, בגלל מחלת חניכיים, עששת, טראומה או כריתה בעקבות גידול, תאונה וכדומה. איבוד השיניים הטבעיות גורם לכך ששרירי הפנים נופלים ומראה האדם הופך להיות בן רגע זקן. השיניים התותבות ממלאות את מראה הפנים באופן מיידי ומשמרות את הפרופיל. כך תוכלו לשמר את המראה שקדם לאובדן השיניים. שיניים תותבות שמתאימות במדויק למטופל משפרות את המראה, החיוך ותחושת הביטחון העצמי. הן מאפשרות לחזור לאורח חיים תקין מבחינת אכילה ודיבור.
כיום השימוש בתותבות הוא בעיקר במקרים של חוסר שיניים כאשר לא ניתן לעשות שיקום קבוע באמצעות פרוצדורה של שתלים דנטליים. זה יכול לקרות עקב מגוון סיבות וביניהן: סיבות רפואיות כמו מחלות סיסטמיות למיניהן, לאחר הקרנה ללסתות, צורך בתרופות, איזורי גידול או נגעים גדולים שנכרתו ומחייבים מעקב ובקרה מתמשכים של האזור שטופל ואנטומיה בעייתית. ישנם מקרים בהם הסיבה היא פחד עמוק מרופא וטיפולי שיניים ולעיתים מדובר בסיבות תקציביות. חשוב לציין שישנם מקרים בהם שיניים תותבות משמשות כשלב מעבר לקראת טיפול קבוע, למשל שתלים דנטליים.
תהליך ההרכבה של שיניים תותבות
התהליך של הכנת התותבות נשלפות פשוט מאוד: מגיעים אל מרפאת השיניים לצורך לקיחת מידות. הרופא מדגים את מנשך הפה באמצעות חומר מיוחד ולפי הדגם מייצרים את המנשך. התהליך של הכנת תותבות קבועות כרוך גם הוא בלקיחת מידות ובהתאמת השיניים המלאכותיות למקום המתאים בפה. כאשר מבצעים את ההתאמה במרפאה המתמחה בתחום של שיניים תותבות אפשר להגיע לתוצאות יפות ביותר. חשוב לשמור עליהן ולנקות אותן כראוי כדי למנוע הצטברות חיידקים. נדרש ניקוי יומיומי ויסודי באמצעות מברשת שיניים מתאימה. חיטוי יסודי נעשה באמצעות השריית השיניים במהלך שינת הלילה בתמיסות ניקוי שונות.
את התותבות מרכיב טכנאי שיניים במעבדה מחומרים מודרניים. רוב המלאכותיות עשויות חומר פלסטי קשיח וחלק התותבת שבא במגע עם החניכיים עשוי מחומר אקרילי. לפעים מיוצרות התותבות ממתכת. מטבע השיניים נמדד באמצעות קיבוע ההטבעות הדנטליות בארטיקולטור, שמדמה את מפרק הפה ותנועות הלסת תחתונה והלסת העליונה שאינה נעה ומקובעת לגולגולת. ההטבעה הדנטלית מועברת דרך מספר חומרים בשיטת השעווה האבודה עד ליצירת הדגם מחומר קשיח. השימוש בתותבות דורש הסתגלות, וזאת בעיקר לאחר שנים רבות בהן המטופל היה ללא שיניים. מצב זה גורם לעיתים לפצעי לחץ ובחילה, גורר שינוי בצורת האכילה והדיבור. תותבות ובעיקר ללסת התחתונה, לא תמיד תואמות לצורת הלסת והאחיזה שלהן עשויה להתרופף בשל התכווצת רקמת הלסת ובכך להגביל את יכולת האכילה או הדיבור. תותבות עליונות נמצדות לחך העליון ובכך נוחות יותר אך כיסוי חך מלא עשוי לפגום ביכולת להבחין בטעמים שונים.
סוגי שיניים תותבות
הבחירה מתבצעת בהתאם למצב הלסת ומספר השיניים שנותרו. במצב של חוסר שיניים חלקי תותאם תותבת חלקית ובמצב של חוסר מלא תותאם תותבת שלמה. כמו כן, הרופא ייבחר בתותבת שתספק אסתטיקה גבוהה ותחושת נוחות מקסימלית.
שיניים תותבות שלמות
במצבים בהם אין שיניים. כשמותקנת תותבת שלמה על הלסת העליונה היא נצמדת לחיך. היא לא זזה ממקומה הודות לוואקום (ריק) שנוצר במהלך ההצמדה שלה. כשמתקינים תותבת שלמה בלסת התחתונה מתעוררת בעיה. אין לתותבת (קבועות או זמניות) מקום להיאחז (אין חיך בלסת התחתונה) ולכן היא עלולה לזוז. אם נרצה לתמוך את התותבת אפשר להתקין ארבעה שתלים אשר יגרמו לעיגון מתאים של התותבת.
שיניים תותבות חלקיות
במצבים בהם קיימות שיניים. שיניים תותבות חלקיות מוצמדות לשיניים בעזרת ווים המונעים את תזוזת התותבת, יש כל מיני סוגים של ווים בהם ווים מולפלאסט (ווים אסתטיים בצבע החניכיים המאפשרים הצמדת התותבת מבלי שהיא תורגש או לחילופין תותבת שיניים שעשויה כולה ולפלאסט בעלת גמישות ונוחות גבוה כאשר היא מושמת בפה) עוד ובהרחבה על פליפר שיניים ותותבת מולפלאסט תוכלו לקרוא במאמר פליפר שיניים. ישנו סוג אחר של ווים שצבעם הוא כשל צבע השיניים, לווים מהסוג הזה חסרון בולט והם נוטים להישבר לאחר פרק זמן של שימוש, עובדה הגורמת למטרד שכן יש לחזור לטיפולים נוספים. ישנו סוג נוסף של ווים המכונה מצמד מדויק, הסוג הזה של הווים דומה לשקעים ותקעים, מצד אחד התותבת (תקעים) ומהצד השני כתרים לשיניים עליהם מותקנת מסילה מיוחדת (שקעים) ש״תופסת״ את התותבת.
מתקן קבוע
שיניים תותבות קבועות מיועדות להחליף שיניים בודדות שאבדו. השיניים המלאכותיות מודבקות בצורה קבועה ואינן ניתנות לשליפה. המצבים הנפוצים ביותר לשימוש במתקן הקבוע הוא שיקום שנעשה על גבי שן בודדת (כתר) ושיקום של שתי שיניים לאחר עקירה של שן (גשר). היתרונות של שיקום זה הם בכך שמתרגלים אליו מהר מאוד, שניתן לשנות את צבע השן בהתאם לגוון של שאר השיניים ולכן היא נראית לגמרי כמו שן טבעית ושלא צריך להוציא ולנקות – כפי שצריך כאשר בוחרים באפשרות של מתקן נשלף. גם המתקן הקבוע מהיר מאוד להשגה, כך שבמקרים של חוסרים בשיניים בודדות הוא מהווה אפשרות זמינה. החסרונות של תותבות קבועות הם עלויות גבוהות יחסית, הצורך לתחזק אותן אחרת והעובדה שהרבה פעמים כאשר מתקינים אותן צריך להשחיז את השיניים הטבעיות הסמוכות.
מתקן נשלף
שיניים תותבות נשלפות הן מתקן הכולל את מספר השיניים שצריך לשחזר. הוא מאפשר למטופל לחזור באופן מיידי לתפקוד מלא. היתרונות של המתקן הוא שמדובר בפתרון זול ביחס לשאר האפשרויות הקיימות בתחום של שיקום הפה. אפשר להשיג אותו באופן מיידי ולהוסיף לו שיניים במקרה של אבדן שיניים נוספות. החסרונות הם שהתותבות צריכות תחזוקה שוטפת. בגלל שהן נשלפות יכולים להצטבר חיידקים על גבי המתקן ולהזיק לשאר השיניים. גם העובדה שהמתקן נסמך על שיניים טבעיות גורמת לכך שהאחרונות נחלשות. חיסרון נוסף הוא שכאשר מחייכים נחשפים החיבורים המתכתיים של התותבות.
מתקן גמיש
שיניים תותבות גמישות מיוצרות משרף מיוחד שהופך אותן לפחות נוקשות מהתותבות הסטנדרטיות. התקנים אלה מונעים הרבה פעמים חיכוכים, פצעים וכאבים שיכולים להיגרם מההתקנים הנשלפים והקבועים. הם גם תורמים מאוד למראה לסת אחיד וטבעי. גם את המתקנים האלו צריך לתחזק ולנקות. הרבה אנשים משתמשים בהם ומרוצים מאוד.