שתלים דנטליים מוברגים לתוך עצם הלסת והם למעשה תחליף לשורשי השיניים החסרות. לאחר הטיפול החלק הבולט הוא "כתר", תחליף לכותרת השן והחלק החשוף שלה. הרופא יבריג את השתלים הדנטליים לתוך עצם הלסת ולאחר מכן יכסה את השתל באמצעות רקמת חניכיים. לאחר מספר חודשים של ריפוי וצמיחת העצם סביב השתלים, הרופא ירכיב על גבי השתל כיפת מתכת שתהיה הבסיס לכתר השן. לאחר מספר שבועות הרופא יתקין את הכתר שעשוי חרסינה ודומה לשן טבעית. הטיפול אורך מספר חודשים, אולם חלק מרופאי השיניים מבצעים את הטיפול בניתוח אחד.
חוסר בשיניים יכול לפגוע רבות במראה האסתטי של כל אחד, אך לא רק. חוסר בשיניים יכול לפגוע גם בדיבור, בחוויית הלעיסה ובכלל לגרום לאי נוחות. אובדן שיניים יכול להיגרם ממספר סיבות עיקריות: בשל בעיות גנטיות, הזנחה של השיניים, זיהומים שונים, דלקות ומחלות חניכיים, פציעות, נפילות, תאונות ועוד מקרים שונים. בשל הקושי של הלוקים בחוסר שיניים לתפקד ביום יום, ניתן למצוא מגוון טיפולים אצל רופאי שיניים הפזורים ברחבי הארץ ומעניקים השתלות שיניים על ידי שיטות שונות. תחום השתלות שיניים הולך ומתפתח בקצב מסחרר, מה שמאפשר לכל אחד ליהנות משיניים מלאות ויפות על ידי טיפולים קצרים יחסית שיאפשרו לכם לשוב לשגרה במהירות רבה. אך כפי שידוע לכם, יש לא מעט סוגי שתלים דנטליים ולכל אחד יש אופי ייחודי משלו המאפשר לכם להתאים אותו בקפידה לסוג השיניים שברשותכם, אך כמובן על פי המלצת רופא השיניים .
לפני שנגשים לבצע השתלות שיניים, כדאי להכיר את סוגי שתלים הדנטאליים הקיימים בשוק. ראשית, נציין כי השתלות שיניים הם למעשה תחליף מלאכותי לשיניים חסרות בחלל הפה. את השתלים הדנטליים מחדירים במקום בו השן חסרה אל תוך עצם הלסת ולאחר מכן בונים עליהם אחד מהאלמנטים הבאים: כתרים, גשרים או תותבות נשלפות. אם כך, השתלים נועדו להחליף את שורש השן ולספק לאנשים שיניים חזקות ויציבות לאורך שנים רבות.
איך נוצרו שתלים דנטליים?
טיפול באמצעות שתלים דנטליים הוא האפשרות המועדפת בעולם המערבי ובישראל בתחום השחזור של שיניים חסרות. הרבה אנשים חושבים כי השתלת שיניים זה תחום חדש יחסית, אולם ההיסטוריה מלמדת ששתלי שיניים בעלי ותק עתיק יומין והיו עשוי מחומרים שונים (מהחי, מהאדם, מהצומח ומחומרים כגון שנהב) לשחזור שיניים חסרות. במצרים העתיקה חוסר בשיניים היה נחשב למום, ומשרתיהם של בני המעמד הגבוה הקריבו את שיניהם למען אדוניהם.
השתלים הדנטלים, בצורתם המוכרת לנו כיום, התפתחו עוד בשנות ה- 50. פיתח אותם אורטופד שוודי בשם פר אינגוור ברנמרק, הנחשב לאבי השתלים הדנטליים. הוא גילה, דרך ניסוי עם חומר הטיטניום, כי רקמות עצם מצליחות לצמוח סביבו. לתופעה זו הוא קרא "התאחות עצם". תופעה זו היוותה את האמצעי לפיתוח שתלי השיניים המוכרים לנו כיום, אשר מהווים תחליף לשיניים הטבעיות שאבדו.
מה היתרונות של שתלים דנטליים?
השתלים הדנטליים מהווים חלופה בטוחה ואסתטית לגשרים, לשיניים תותבות ולכתרים שאינם נתמכים ע"י שתל. למרות שאפשרויות הטיפול הללו זולות יותר ולא דורשות בהכרח הליך כירורגי או זמן המתנה ממושך, עדיין הליך ההשתלה מציע יתרונות רבים יותר על פני אפשרויות הטיפול השמרניות. היתרונות השונים הטמונים בהשתלה דנטלית משתנים ממטופל למטופל ומתהליך אחד למשנהו, אך בחירה בשתלים דנטליים יכולה להעניק לכם מספר יתרונות משמעותיים: שתלים דנטליים מתפקדים ומרגישים כמו שן טבעית, יותר מאשר הפתרונות החלופיים. בנוסף, השתלים מסייעים בשמירה על מראה העצם והפנים. דבר שלישי הוא שהשתלים מסייעים בשמירה על בריאות השיניים. לבסוף, השתלים מעניקים תחושת ביטחון, כמו גם נוחות בזמן האכילה, הדיבור, העבודה ובמפגשים חברתיים.
זקוקים לטיפול שורש? חוששים ולא בטוחים? אספנו עבורכם את כל המידע שרציתם לדעת על טיפולי שורש
איך ניתן לדעת שהשתלים הדנטליים איכותיים?
השתלת שיניים מתבצעת ברוב המקרים תחת הרדמה מקומית. למעשה, מדובר בטיפול שאינו כרוך בכל תחושת כאב במהלכו. במקרים חריגים בלבד כאשר המטופל סובל מחרדה עמוקה ואין אפשרות לווסת את תחושות החרדה באמצעות טיפול תרופתי, גז צחוק, או טשטוש הכרתי בנוכחות מרדים, נשקל שימוש בהרדמה כללית.
שתלים איכותיים נבחנים בשני תחומים עיקריים.
שטח הפנים
מחקרים רבים הוכיחו כי ככל ששטח הפנים של השתל גדול יותר, חיבור השתל עם העצם חזק יותר. אי לכך עדיפות ברורה הינה לשתלים בורגיים בעלי שטח פנים מחוספס.
סוג החיבור
קיימים שני סוגי חיבורים עיקריים בין השתל לבין חלקי השיקום: חיבור בעל משושה חיצוני וחיבור בעל משושה פנימי.
על מנת לשמור על בריאות הפה והשיניים, חשוב לצחצח שיניים על פי הנחיות הרופא וגם להשתמש בחוט דנטלי באופן קבוע. גם, ובמיוחד באזור השתלים. הסיבה היא שמירה על בריאות החניכיים ומניעה התפתחות של דלקות בחניכיים. במקרה של השתלות דנטליות, דלקת כרונית בחניכיים עלולה לגרום לנסיגה של החניכיים ולגילוי השתלים. חשוב להימנע ממצבים אלו ולשמור על הגיינת הפה.
השן כבר לא טובה והרופא אמר שיש צורך בעקירה כירורגית? אל תדאגו! כל מה שרציתם לדעת על עקירה כירורגית מחכה לכם כאן.
אילו סוגי שתלים דנטליים קיימים?
שתל דנטלי הוא התקן דמוי בורג המהווה תחליף לשורש השן. השתלים עשויים ממתכת הנקראת טיטניום. למעשה כל חברות השתלים מוכרות שתלים העשויים מאותו החומר. השתל מוחדר לעצם, תומך ומייצב את עצמו בפה בלי תמיכה של שיניים סמוכות. השתל מתפקד למעשה כמחליף לשורש השן שנעקרה. לאחר ההשתלה, מתחיל תהליך בן כשלושה עד שישה חודשים. בתהליך הזה נוצר קשר חזק ויציב בין העצם לבין השתל.
ישנם חמישה סוגים עיקריים של שתלים דנטליים בהם משתמשים רופאי שיניים בישראל: אלפא ביו, A.B, Paragon, שתל דנטלי מסוג M.I.S, Zimmer ו-ARDS Implants. הם נבדלים אחד מהשני בעיצוב ובצורה שלהם. רוב רופאי השיניים בארץ עובדים עם מספר חברות וספקים ומשתמשים במגוון שתלים. לא ניתן להמליץ על שתל מסוים ולהגדיר אותו כעדיף על שתל אחר. כאשר בוחרים באילו שתלים דנטליים נשתמש, ההחלטה המתקבלת היא משותפת בין המטופל לרופא. ברוב המקרים מומלץ לאמץ את בחירתה של מרפאת השיניים. היא שלוקחת בחשבון מהו השתל המתאים ביותר; הן מבחינה בריאותית והן בהתאם לתקציב של המטופל.
רוב סוגי השתלים המוצעים בשוק זהים מבחינה חיצונית. המכנה המשותף לכולם הוא יכולת ההברגה שלהם אל תוך הלסת ועמידותם לאורך שנים רבות. כמובן שיש הבדלים נוספים גם בסוג החומרים מהם עשוי השתל עצמו. לודגמא: בקרת האיכות ותו התקן שקיבלו השתלים, גודל השתל הרצוי, עיצוב השן, צורת ההתאמה של משטח השתל לחלקי השיקום והחומר ממנו עשוי השתל ועוד מגוון הבדלים אחרים. המטרה היא לאפשר לכם לקבל שיניים טבעיות וחזקות שישרתו אתכם למשך שנים רבות.
תחום השתלים הדנטליים כולל 3 מותגים מובילים:
- STRAUMANN IMPLANTS (שוויץ)
- NOBEL BIOCARE IMPLANTS (שוודיה)
- ASTRA TECH IMPLANTS (שוודיה)
ההבדלים באים לידי ביטוי בכמה פרמטרים. עיצוב השתל, פני השטח של השתל, בקרת האיכות, מחקרים שהחברה עורכת, וכמובן מוניטין החברה. כמובן שחשוב לקחת בחשבון את המחיר של שתלים דנטליים מתוצרת יצרנים שונים. בשנים האחרונות החלו לשווק שתלים לבנים העשויים זירקוניה.
שיטות לביצוע שתלים דנטליים
קיימות שתי שיטות עיקריות להשתלת שתלים דנטליים, ובהן משתמשים הרופאים ברוב המקרים.
השתלת אנדוסטיל (Endosteal)
פירושה השתלת שיניים בתוך עצם הלסת. זוהי שיטה נפוצה מאוד והיא כוללת השתלה של ברגים מסוגים וצורות שונים כמו גליל, להב וכדומה ישר לתוך העצם, כשברגים אלו הם הבסיס לשיניים המלאכותיות. זוהי שיטה שמתאימה בעיקר לגשרים או לשיניים תותבות. שתל אנדוסטיל הוא שתל מלאכותי בצורת בורג, אותו הרופא מתקין לתוך עצם הלסת במהלך הניתוח. אולם, על רקמת החניכיים להחלים במשך תקופה. לאחר מכן, הרופא מחבר את השתל בהליך נוסף. לכן, יש לקחת לתשומת ליבכם כי טיפול זה אורך זמן מה.
השתלה סובפריאוסטלית (Subperiosteal)
פירושה השתלת שיניים על גבי העצם, כלומר שתל מתחת לחניכיים. בשיטה זו משתמשים במסגרות ממתכת. המתכת דוחפת את החניכיים ומהווה בסיס לכתר השן. זוהי שיטה שמתאימה למטופלים שהעצם שלהם נמוכה מדי בשביל ההשתלה הרגילה או שהם לא יכולים, מסיבות כאלה ואחרות, להיות עם שיניים תותבות.
איך יודעים שההשתלה הצליחה?
הצלחתו של השתל הדנטלי נמדדת קודם כל ביכולת הקליטה שלו. אי קליטתו המוקדמת של השתל בדרך כלל לא מלווה בסיבוכים נרחבים לרקמות שסובבות את השתל כמו העצם והחניכיים. דווקא הסיבוכים העתידיים כגון דלקות סביב השתלים ושברים של חלקים של השתלים הם הגורמים העיקריים להרס איטי של רקמות הלסת ודורשים מעורבויות נרחבות ויקרות בהמשך. אם השתל נקלט כמו שצריך בחניכיים אתם יודעים שההשתלה הצליחה.